Програма за проектиране на фасади на къщи. Програми за самостоятелно проектиране на къща на компютър

Програма за проектиране на фасади на къщи.  Програми за самостоятелно проектиране на къща на компютър
Програма за проектиране на фасади на къщи. Програми за самостоятелно проектиране на къща на компютър

Ще ви помогне да обмислите всички нюанси на оформлението и да разберете какви материали ще са необходими. Благодарение на това в реалното строителство ще бъде възможно работата да се извърши възможно най-бързо и без грешки. Можете сами да създадете визуализация в специална програма.

Какво трябва да обърнете внимание при избора на програма:

  1. русификация.Без него овладяването на функционалността ще бъде проблематично, особено ако не знаете чужд език.
  2. Удобство.интуитивен ясен интерфейсще направи работата по-лесна, достъпна дори за абсолютно начинаещи.
  3. Функционален.Програми, които биха помогнали да се създаде проект от началото до края, все още не съществуват. Ето защо е необходимо предварително да се определят задачите, които трябва да бъдат решени. И вече под тях да изберете дизайнери.
  4. Наличието на инструкции или видеоклипове за обучение.Те значително ще намалят времето за изучаване, което ви позволява бързо да започнете да разработвате проекта.

1 Sweet Home 3D

Тази програма е необходима за проектиране на отделни стаи. Разполага с вграден мебелен каталог, както и функция, която ви позволява да променяте цвета на всеки елемент. Интерфейсът е преведен на руски език. За неопитни потребители има вградена система за подсказване, така че създаването на първия ви проект няма да е трудно. Веднъж създаден, той може да бъде запазен в удобен формат. Приложението се актуализира редовно, разрешено е да изтегляте нови модели от официалния сайт за използване в стандартни оформления.

IN сладък дом 3D могат да бъдат отбелязани най-малките детайли на ситуацията. Снимка: www.sweethome3d.com/ru

2 ArchiCAD

Русифицирана програма за създаване на 3D модели и 2D чертежи. Можете да го използвате в продължение на 30 дни, след което ще бъдете помолени да закупите лиценз. Студентите и преподавателите от университетите по архитектура могат да удължат безплатния период до една година.

Преди да работите в програмата, по-добре е да гледате видео инструкции. Пример за един от тях е по-долу.

В ArchiCAD можете да проектирате интериори, да работите, да изчислявате количеството материали за. Той също така предвижда възможност за редактиране на видеоклипове и провеждане на виртуални разходки из стаите на бъдещия дом.

В ArchiCAD има вграден голям каталог от мебели. Снимка: archicad-autocad.com

3 HouseCreators

Програмата е предназначена за проектиране. Има редактори за основата, дървената къща, стените, подовете и покривите. Има 3D визуализация. С помощта на програмата можете да създадете проект с всякаква сложност, да номерирате трупите, да получите чертежи, планове и спецификации.

4 Home Plan Pro

Лека програма за рисуване, подходяща за проектиране. Няма 3D визуализация, няма и русификация, но интерфейсът е интуитивен.

Програмата ви позволява да развиете външния вид на къщата, да проектирате отделни стаи, като вземете предвид подреждането на мебелите, разположението на прозорците и вратите. Има инструменти за бързо дублиране на форми. Готовите проекти се записват в популярни формати, могат да се изпращат и чрез електронна поща. Безплатният период на ползване е 30 дни.

С Home Plan Pro можете да проектирате къщи с няколко етажа. Снимка: homeplanpro.com

5 ЛИРА-САПР 2013г

Специализиран продукт за изчисляване на натоварвания върху конструкции. Чертежите могат да се правят в автоматичен режим. Има достъп до справочна информация и примери. Това е безплатна версия, но има и платени опциис разширена функционалност.

След обработка на зададените параметри, LIRA CAD 2013 ще маркира зони, които се нуждаят от допълнително укрепване на конструкцията. Снимка: liraland.ru

6 Google Sketch Up

Професионален софтуер, който ви позволява да създавате триизмерни модели на къщи, околния пейзаж, интериор и мебели. Всички дизайни са създадени с висока прецизност и детайлност. Има и функция за генериране на статистика за разхода на материали. Конструкторът използва прости инструменти, които се намират в други графични редактори. Програмата е снабдена с обучителни видеоклипове и ръководства. Недостатъкът е липсата на възможност за проектиране на 2D планове.

За SketchUp дори сложните 3D обекти не са проблем! Снимка: sketchup.com

7 Къща-3D

Програмата е предназначена за моделиране на къщи, мебели и интериорен дизайн. Каталогът съдържа много готови модели мебели, можете да промените материалите на пода, стените и мебелните фасади. Продуктът е разработен за непрофесионална употреба, поради което е подходящ и за любители.

В програмата Dom-3D можете също да направите моделиране на ландшафтен дизайн. Снимка: dom3d.com.ua

8 Интериорен дизайн 3D

Удобна програмада планирате обзавеждането на вашия дом или офис с безплатен пробен период. Каталогът съдържа повече от 100 мебели и 450 опции, всичко е лесно мащабируемо, цветовата схема е персонализирана. Е различен висока скоростработа, подходяща за начинаещи потребители поради наличието на система от видео съвети. Когато създавате проект, се предлага да изберете една от опциите за стандартно оформление или да начертаете къща сами. Възможно е да се правят прости оценки. За да подредите мебелите, е по-удобно да преминете към 2D план. Можете да видите готовия резултат, като превключите в режим на 3D моделиране.

Добавете мебели и уреди, подредете ги и се възхищавайте на резултата. Снимка: interior3d.su

9 Дом и ландшафтен дизайн

Shareware програма за създаване на 3D модели и 2D планове. Подходящ за интериорен дизайн, външен виддома и околността. За по-голяма реалистичност проектът може да се разпечата на картон или хартия и да се сглоби като макет на къщата.

Дизайнът на дома и ландшафта създава изображения фотографско качество. Снимка: punchsoftware.com/home-design

10 Главен архитект

Удобна програма за проектиране на рамкови конструкции, възможно е да планирате ситуацията вътре в къщата. Недостатъкът е липсата на русификация, което ще затрудни начинаещите.

Обмислете и най-малките детайли, когато проектирате интериора на дома или стаята с главния архитект. Снимка: chiefarchitect.com

Сравнение на безплатен софтуер за домашен дизайн

Всеки вариант има своите плюсове и минуси. За да опростим избора, съставихме основните точки в сравнителна таблица.

Име русификация Мебелен каталог Изчисляване на натоварването Windows версия Mac версия Разрешително Подходящо за начинаещи
Сладък дом 3D да да Не да да Безплатно да
ArchiCAD да да Не да да пробен безплатен период Не
създател на къща да Не Не да Не пробен безплатен период Не
Home Plan Pro Не да Не да Не пробен безплатен период Не
"ЛИРА-САПР 2013" да Не да да Не Безплатно Не
Google Sketch Up да да Не да да Безплатно да
Къща-3D да да Не да Не пробен безплатен период да
Вътрешен дизайн да да Не да Не пробен безплатен период да
Дом и ландшафтен дизайн да да Не да Не пробен безплатен период да
Главен архитект Не да Не да да пробен безплатен период Не

За да създадете качествен проект, не е необходимо да плащате много пари на специалисти или да купувате професионален софтуер. Дори безплатните програми могат да осигурят необходимата функционалност и високо качествоизображения.

Всеки, който планира да построи собствен дом, мисли за изготвянето на проект. Хубаво е да се почувствате като архитект и да опитате ръката си в създаването на визуален план на бъдещия дом. Е, има програми за проектиране на къщи и можете да изберете безплатни версии.

Sketch Up Make

Тази програма е предназначена да създава сравнително прости триизмерни обекти, тя ви позволява не само да съставите проект на самата къща, но и да работите с интериорен дизайн, подреждане на мебели. Беше собственост на SketchUp Make на Google, има и платена версия на SketchUp Pro, но ще говорим за програми, които можете да използвате безплатно.

Потребителите отбелязват, че SketchUp е проста програма, има вграден крак, предназначен за начинаещи в областта на 3D моделирането.

В допълнение към създаването и редактирането на 3D проекти, програмата ви позволява да работите с ландшафтен дизайн, интериори, да се занимавате с виртуална археология, тоест да моделирате изчезнали сгради и да овладявате инженерния дизайн. Има много справочна информация, SketchUp има прости графични инструменти, като "гума", "четка" и други, може да конвертира създадените проекти в различни графични формати.

Друг плюс на SketchUp е възможността за създаване на статистика за потреблението на строителни материали. Конструкциите са проектирани с точност до милиметър. Програмата не работи с 2D чертежи.

Друга програма за 3D моделиране на сгради, която можете да използвате безплатно. Можете да направите подробен двуизмерен план, който след това да се преобразува в триизмерен модел. Програмата ви позволява да работите с интериори, тя е доста проста, можете да промените режимите на гледане на готовия проект от прозрачна рамка до местоположението на сградата сред пейзажа. Готовият проект е лесен за отпечатване и запазване в различни формати. Envisioneer Express е по-малко популярен от SketchUp, но като цяло има доста широк набор от функции.

nanoCAD

Това е руска разработка, има безплатна версияне за търговска употреба. NanoCAD има доста широк потенциал - програмата ви позволява да работите с различни чертежи и дори ви позволява да създадете пълен пакет от документи, които са включени в строителния проект. Файловете, записани в nanoCAD, са съвместими с други приложения от категорията AutoCAD.

Home Plan Pro

Безплатна програма за създаване на план на къща, която поддържа BMP формати, GIF, JPG. Има доста прост интерфейс, може да работи с цветови палитри, различни нива и слоеве и има голям брой готови структури, като прозорци, врати и мебели. Готовият план на къща Home Plan Pro може да бъде отпечатан в няколко проекции. Създаден специално за начинаещи, а не за професионалисти в областта на архитектурата.

Програма с много функции, които ви позволяват да експериментирате с 3D изображения на сгради, пейзажи и интериори. Трябва да се отбележи, че професионалните дизайнери често работят с FloorPlan 3D, което показва неговата висока функционалност и предимства. Автоматично се създава информация не само за количеството, но и за цената на материалите, проектират се нива и подове, добавят се текстове, покриви, прозорци и стълби, библиотеката е много обширна. Има няколко версии. Работи с ефекти като сняг и дъжд, скицата може да се гледа от всякакъв ъгъл, а дизайнът може да бъде проектиран до най-малкия детайл.

Тази програма може да се нарече shareware - можете да я използвате само 30 дни от момента на инсталиране, след което, ако желаете, трябва да закупите лиценз. CyberMotion 3D-Designer 13 ви позволява да създавате триизмерни модели, анимация, рендиране. Програмата се използва далеч не само за създаване на проекти и проектиране на къщи, можете просто да правите анимация, като правите своите герои.

Сред по-специализираните програми са Sweet Home 3D, създадена специално за моделиране на интериорен дизайн, както и LIRA-SAPR 2013, предназначена за изчисляване на натоварването на строителните конструкции.

Най-положителните отзиви в мрежата за SketchUp, as софтуерен продукт, най-подходящ за използване от начинаещи.

Проектирането на къщи, апартаменти, индивидуални помещения е доста широка и сложна сфера на дейност. Не е изненадващо, че пазарът на специален софтуер за решаване на архитектурни и дизайнерски проблеми е много наситен. Пълнотата на създаването на проекта зависи изцяло от индивидуалните дизайнерски задачи. В някои случаи е достатъчно да се разработи проект на решение, в други не можете да правите без пълен набор от работна документация, върху създаването на която работят няколко специалисти. За всяка от задачите можете да изберете конкретна софтуерно решение, въз основа на неговата цена, функционалност и лекота на използване.

Разработчиците трябва да имат предвид, че създаването на виртуални модели на сгради се извършва не само от квалифицирани специалисти, но и от клиенти, както и от изпълнители, които не са свързани с дизайнерската индустрия. Това, за което всички софтуерни разработчици са съгласни, е, че създаването на проект трябва да отнема възможно най-малко време, а софтуерът трябва да бъде възможно най-ясен и удобен за потребителя. Нека да разгледаме някои популярни софтуерни инструменти, предназначени да помогнат при проектирането на къщи.

Archicad е един от най-мощните и пълни програмиза проектиране. Той има мощна функционалност, варираща от възможността за създаване на двуизмерни примитиви до създаването на изключително реалистични изображения и анимации. Скоростта на създаване на проект се осигурява от факта, че потребителят може да изгради триизмерен модел на сградата и след това да получи всички чертежи, оценки и друга информация от него. За разлика от подобни програмие гъвкавост, интуитивност и достъпност Голям бройавтоматизирани операции за създаване на сложни проекти. Archikad предоставя пълен цикъл на проектиране и е предназначен за специалисти в тази област. Струва си да се каже, че въпреки цялата си сложност, програмата има приятелски и модерен интерфейс, така че нейното изучаване няма да отнеме много време и нерви. Сред недостатъците на Archicad е необходимостта от компютър със средна и висока производителност, така че за по-леки и по-малко сложни задачи трябва да изберете друг софтуер.


Изтеглете Archicad

Етажен план 3D

Програмата FloorPlan3D ви позволява да създадете триизмерен модел на сграда, да изчислите площта на помещенията и количеството строителни материали. В резултат на работата потребителят трябва да получи скица, достатъчна за определяне на обема на конструкцията на къщата. FloorPlan3D няма такава гъвкавост в работата като Archicad, има морално остарял интерфейс и на места нелогичен алгоритъм на работа. В същото време програмата се инсталира бързо, позволява ви бързо да рисувате прости планове и автоматично да създавате проекти за прости обекти.


Изтеглете FloorPlan3D

Къща 3D

Безплатното приложение House 3D е предназначено за тези потребители, които искат бързо да овладеят процеса на обемно моделиране на къщата. С помощта на програмата можете да начертаете план дори на слаб компютър, но с триизмерен модел ще трябва да си набиете мозъка - на някои места работният процес е труден и нелогичен. Компенсирайки този недостатък, Dom 3D разполага с много сериозна функционалност за ортогонално чертане. Програмата няма параметрични функции за изчисляване на оценки и материали, но очевидно това не е толкова важно за нейните задачи.


Изтеглете House 3D

Visicon е прост софтуер за интуитивно създаване на виртуални интериори. С помощта на ергономична и ясна работна среда можете да създадете пълноценен 3D модел на интериора. Програмата има доста голяма библиотека от интериорни елементи, но повечето от тях не са налични в демо версията.


Изтеглете Visicon

За разлика от Vision, това приложениеразпространява се безплатно и има значителна библиотека за запълване на помещенията. Sweet Home 3D е проста програма за проектиране на апартаменти. С негова помощ можете не само да вземете и подредите мебели, но и да изберете декорацията на стени, таван и под. Сред приятните бонуси на това приложение е създаването на фотореалистични визуализации и видео анимации. По този начин Sweet Home 3D може да бъде полезна не само обикновени потребители, но и за професионални дизайнери, които да демонстрират работата си на клиентите. Определено, сред програмите за съученици, Sweet Home 3D изглежда като лидер. Единственият минус е малко количество текстури, но нищо не ви пречи да ги запълните със снимки от интернет.


Изтеглете Sweet Home 3D

Home Plan Pro

Тази програма е истински "ветеран" сред CAD приложенията. Разбира се, за остарелия и не много функционален Home Plan Pro е трудно да надмине по някакъв начин съвременните си конкуренти. И все пак това просто софтуерно решение за проектиране на къща може да бъде полезно в някои ситуации. Например, тази системаима добра функционалност за ортогонално чертане, голяма библиотека от предварително начертани 2D примитиви. Това ще помогне бързо да се състави визуален чертеж на плана с поставянето на конструкции, мебели, инженерни мрежии други.


Изтеглете Home Plan Pro

Интересно BIM приложение Envisioneer Express заслужава внимание. Подобно на Archicad, тази програма ви позволява да проведете пълен цикъл на проектиране и да получите чертежи и оценки от виртуален модел на сграда. Envisioneer Express може да се използва като система за проектиране на рамкови къщи или за проектиране на дървени къщи, тъй като приложението има съответните шаблони. В сравнение с Archicad, работното пространство на Envisioneer Express не изглежда толкова гъвкаво или интуитивно, но има няколко предимства, на които сложните archicads могат да завидят. Първо, Envisioneer Express има удобен и функционален инструмент за създаване и редактиране на терен. Второ, има огромна библиотека от растения и елементи от уличния дизайн. Сред недостатъците отбелязваме трудността при получаване дори на демо копие - ще трябва да предоставите на разработчиците своя имейл или телефонен номер.


Изтеглете Envisioneer Express

Така че разгледахме програми за проектиране на къщи. В заключение трябва да се каже, че изборът подходящо решениесе осъществява на база задание за проектиране, компютърна мощност, квалификация на изпълнителя и време за изпълнение на проекта.

Планиране, разположение на мебелите и дори консумацията на използвани материали - всичко това е предвидено при проектирането на дома. Отнема много време и изисква правилен подход.

Но искам да кажа огромно "Благодаря!" програмисти, разработили приложения и програми за проектиране на 3D къща. Техен Компютърни технологииуспяха да въведат дори в ежедневието ни. За това ще бъде нашата статия.

Представяме на вашето внимание десетте най-добри програми за проектиране на къщи.

И така, какви възможности ни предоставя първата програма?

Можем да създаваме чертежи и 3D модели, както и чертежи, скици, планове и др.

Това е чудесен помощник както за начинаещия, така и за опитния професионалист в дизайна на дома.

Благодарение на тази успешна разработка могат да се правят както двуизмерни, така и триизмерни планове. Крайният резултат може да бъде импортиран в няколко от най-разпространените формати.

Също така от плюсовете отбелязваме функцията на демонстрационен видеоклип на вашия проект.

Програмата е напълно безплатна.

FloorPlan 3D като инструмент за планиране на дизайна

  • Направете проект на частна къща без чужда помощ.
  • Създайте няколко етажни плана наведнъж.
  • Добавете , windows.
  • "Обзаведете" виртуален апартамент.
  • Добавете декоративни елементи.
  • Добавете коментари и бележки към определен елемент.

Като цяло идеална програма за разработване на проекти.

ArchiCAD - приложението, което покори архитектите

Тази програма е оборудвана с всички полезни функциинеобходими за пълното проектиране на конструкциите. Много професионалисти оцениха истинската стойност на програмата. При планирането на сгради са налични дори мебели и ландшафтни елементи.

Предимства и недостатъци


Какви са предимствата на тази програма? Като начало, че има неразривна връзка между частите на сградата и елементите. Ако промените нещо в една част от къщата, това ще се отрази на всичко останало, т.е. този софтуер автоматично ще изчисли и възстанови структурата. Всички капризи на клиента могат лесно да бъдат въведени в съществуващ проект и да не се занимавате с цялостната обработка на цялата конструкция.

Недостатъците включват трудности при проектирането на нестандартни проекти и някои ограничения. И да, цената на програмата също е прилична. Но тук има алтернатива: разработчикът дава избор на демо версия за обучение и платена версияза тези, които са оценили достойнствата на програмата.

Arcon: проектиране на всякакви структури на най-високо ниво


Аркон с право може да се нарече универсална програмаза проектиране на офисни и жилищни сгради, промишлени съоръжения и дизайнерски конструкции.

Предимства - възможност за цялостен подход към интериорния дизайн, без необходимост от модификации в други програми. Потребителите правилно отбелязват, че документацията и проектите, изготвени чрез Arkon, не създават неудобства и проблеми по време на проверката.

Вярно е, че все още има малък недостатък - има цена както за пълномащабната версия на програмата, така и за обучението. Във втория случай цената е по-ниска, но все пак трябва да платите. Това е професионален инструмент, който изисква дизайнерски умения.

Autodesk 3Ds Max

Autodesk 3D е многофункционална и достъпна програма за проектиране и изграждане на къща.

В графиката на предимствата можем спокойно да отбележим възможността за създаване на триизмерни обекти и изображения.

Много е уместно софтуерза тези, които имат творчески подход към работата на първо място.

Но тук има осезаем минус, който все още се усеща - високата цена и сложността на обучението, както и не много удобният за потребителя интерфейс.

Но всичко това е разрешимо: за щастие в интернет има много видео уроци, благодарение на които можете да научите основите и да научите как да правите шедьоври на архитектурното изкуство.

Но цената е минус в по-голямата си част за начинаещи и аматьори, но професионалистите без колебание плащат и остават много, много доволни.

Възможностите на програмата са широки - можете да проектирате не само сгради и техните интериори, но и коли, улици и дори градове!

K3 хижа


И тук тази програмаразличен от всички по-горе. K3-cottage дава възможност да се проектира от трупи и дървен материал за по-нататъшно строителство, да се изработи всичко до най-малкия детайл.

Предимства:

  • Широка функционалност.
  • Широко използван сред тези, които работят в строителни компании.

И недостатъци:

  • Във версия 5.5 на програмата има грешки, така че е по-добре да не отказвате лицензиран софтуер.
  • Демо версията 6.4 няма функция за автоматично запазване, което понякога е неудобно.

Главен архитект като средство за проектиране на рамкови конструкции


И последната програма за проектиране на 3D къщи за днес.

Който се е занимавал с рамкови конструкции може да го разбере. Въпреки факта, че програмата е „силна“, е доста трудно да я овладеете, особено за тези, които практически не знаят английски.

За да придобиете опит с този софтуер, трябва постоянно да работите. Но си струва да се отбележи колко удобно е да се проектира различни видовесгради.



Има няколко безплатни програми за проектиране на къщи. Но преди всичко са известни скъпи и сложни аналози. Опитвали ли сте някога да работите в ? Само описанието на възможностите на тази програма отнема повече от 1000 листа печатен текст. Много е трудно да се овладее такава програма без специални курсове. Ще трябва да научите редица специализирани термини. Препоръчително е да използвате такива програми само в дизайнерски институти.

Но все пак всеки човек, който започва изграждането или преустройството на собственото си жилище, трябва да се изправи пред проблема с визуализирането на съществуващите идеи. Ако имате усърдие и поне малко компютърни умения, можете лесно да разрешите този проблем с помощта на специални инструменти. прости програмиза проектиране на къщи (много от които са безплатни или shareware).

Google SketchUp е софтуер, предназначен за моделиране на прости триизмерни обекти (мебели, сгради, интериор). Той има огромен брой предимства, които правят работата с него по-лесна и удобна.

Работният прозорец на една от най-популярните програми за проектиране на къщи Google SketchUp

Основната характеристика на програмата може да се счита за почти пълната липса на прозорци с предварително зададени настройки. Тоест всяка геометрична характеристика се задава с помощта на клавиатурата в Value Control Box (поле за контрол на параметрите), разположено в долния десен ъгъл на работната зона, до надписа Measurements.

Друга важна характеристика е наличието на инструмента Push / Pull, благодарение на който всяка равнина може да бъде „избутана“ настрани, като по този начин създава допълнителни странични стени, докато се движи. С помощта на специалния инструмент Follow Me равнината може да бъде преместена по предварително зададена крива.

Основи на дизайна и планирането на къщата Google програма SketchUp можете да видите в това видео

В допълнение, такива програми за проектиране на къщи имат редица от следните функции:

  1. Възможност за подготовка на макроси на езика Ruby с по-нататъшния им изход от менюто. Макросите ви позволяват да автоматизирате действия, които трябва да повторите. Функцията за използване на много други макроси, разработени от други потребители на програмата, също е достъпна тук.
  2. Поддръжка на различни плъгини за визуализация, експорт и създаване на физически обекти (движения, ротации, взаимодействие на създадени обекти един с друг и др.)
  3. Инструменти, които ви позволяват да преглеждате модели в разрез, както и да добавяте пояснения към модели, съдържащи видими размери в стил на чертеж.
  4. Поддръжка за създаване на елементи на модела, които могат да се използват и редактират неограничен брой пъти (промените, създадени в използвания елемент, ще бъдат отразени във всички места на неговото приложение).
  5. Възможност за работа със слоеве.
  6. Възможност за подготовка на секции от обекти.
  7. Библиотека от модели, стилове на работно пространство и материали, които по-късно могат да бъдат качени в интернет или допълнени с ваши собствени елементи.
  8. Възможност за използване на сцени, които включват позиция на камерата и режим на изобразяване, както и възможност за анимиране на преходи от една сцена към друга.
  9. Възможност за създаване на различни динамични обекти (например отваряне на вратата на шкафа чрез щракване на показалеца).
  10. Възможност за създаване на модели на реални сгради или обекти:
  11. Индикация за наличните физически размери (в инчове или метри),
  12. Възможност за инсталиране на географски правилни сенки в пълно съответствие с дадената дължина, ширина, време на годината и деня,
  13. Възможност за преглед на модела от първо лице,
  14. Възможност за интегриране с Google Earth,
  15. Възможност за добавяне на земната повърхност към използвания модел и коригиране на формата му.

Прочетете също

Проекти на къщи безплатно: къде и как да намерите документация

Проектите на SketchUp се записват в *.skp файлове. Освен това има поддръжка за импортиране и експортиране на някои 3D и 2D формати. растерна графика(*.ddf; *.bmp, *.3ds, *.psd, *.jpg, *.dwg, *.obj, *.png).

Импортиране растерни изображенияима редица възможности, например вмъкване на изображение като текстура или конкретен обект, както и като основа за пресъздаване на триизмерен обект от снимка. Експортирането във формат *.jpg може да се извърши като моментна снимка от работната зона на прозореца на приложението.

Освен това в програми за моделиране на къщи могат да се инсталират много добавки, благодарение на които ще бъде възможен експорт във формати *.dae, *.mxs, *.b3d, *.atl и др. По-нататъшното редактиране на експортираните файлове в съществуващи приложения може да се извърши без никакви ограничения.

Envisioneer Express

Envisioneer Express е софтуер, предназначен за разработване на триизмерни модели на къщи и апартаменти. С това приложение можете първо да подготвите 2D план на сграда, включително стени, прозорци, врати, покрив и стълби, и след това да го конвертирате във висококачествен 3D модел. След това, когато 3D изобразяването приключи, къщата може да се гледа от различни височини и ъгли, а режимът на изглед може да се промени от прозрачна телена рамка на фотореалистичен изглед. В допълнение към "изграждането" на стените има възможност за подреждане на различни елементи от интериорния дизайн на стаята.


Работният прозорец на програмата Envisioneer Express

Възможна е и промяна на външния вид на използваните строителни материали. Готовият проект на къщата, ако желаете, може да бъде запазен в "родния" формат на програмата, който по-късно може да бъде отворен от някои други приложения за 3D дизайн.

Home Plan Pro

Home Plan Pro е друг чудесен инструмент за помощ. Базата му включва много внушителен брой прозорци, врати, различни аксесоари и др. При необходимост готовият проект може да бъде разпечатан и изпратен по факс или e-mail (за което се използват вградените функции на програмата). Програмата поддържа наслояване, различни метрични системи, огромен брой стандартни форми. Готовият план може да бъде запазен в различни формати.


Home Plan Pro има доста голям набор от прозорци и функции

CyberMotion 3D Designer 13.0

CyberMotion 3D-Designer 13.0 е програма, предназначена за професионално моделиране, изобразяване на 3D модели и създаване на анимации. Особеността на тази програма се крие в огромния брой всякакви съвети и шаблони, с които дори начинаещ може да симулира стая и да подреди мебели върху нея. Изготвянето на триизмерни изображения се извършва с помощта на чертежи. След същества от тричертежи (изглед отгоре, отпред и отстрани), можете да получите завършен триизмерен обект.


Cyber ​​​​Motion 3D Designer има много съвети и шаблони, които ще помогнат особено на начинаещите.

Удобен потребителски интерфейсПрограмите CyberMotion 3D-Designer и огромен брой инструменти помагат да се работи не само с моделирането на апартаменти, но и с моделирането на всякакви други обекти и висококачествена анимация.

Къща-3D

Dom-3D е една от безплатните програми за проектиране на къщи, апартаменти и интериори. Тази програма се използва за създаване на триизмерна визуализация на интериор и къщи, проектиране на мебели, моделиране на къщи, интериорен дизайн, както и триизмерно проектиране на всякакви детайли. Обхватът на програмата и нейната функционалност непрекъснато се разширяват.

Етажен план 3D

FloorPlan 3D е един от най-надеждните и удобни инструменти за преустройство на къщи, дизайн на апартаменти, ремонт на офиси. Отличната графика и лесните за използване инструменти предоставят страхотни възможности за проектиране в интерактивна 3D среда.