Контактна фасада с каменна вата – най-добрият начин да изолирате стените

3824
Фасадната топлоизолация безспорно е един от основните фактори за постигане на енергийна ефективност на един обект.

Затова е необходимо за външната обвивка на сградата да се предложи качествено решение - както по отношение на изолационния материал, така и спрямо останалите компоненти от системата на контактната фасада.

 

 

Най-напред ще отделим внимание на често задавания въпрос - защо контактната фасада е добро решение за външна изолация? Аргументи има много, но най-краткият отговор, събран в едно изречение, е - системата на контактна фасада е прост, бърз и евтин начин за изолация на външни стени. Може би в началото е добре да поясним и понятието „контактна фасада" - системата се нарича контактна, тъй като изолационният материал, както и останалата част от системата и крайната обработка, се нанасят директно върху стената.

 

Самата изолация се поставя от външната страна на стената. Защо? Може би това най-добре ще можем да поясним, като дадем пример и направим илюстрация с два случая:

 

а. Тухлена стена, двустранно измазана, без изолация

б. Тухлена стена, с изолация (с 10 cm каменна минерална вата FKD-S)

 

За да направим сравнение, ще проследим графиката на температурата през отделните слоеве на стените, като поставим акцент върху температурата на вътрешните. На фигури 1 и 2 са показани слоевете и изменението на температурата при стени без изолация, а на 3 и 4 - с изолация. Какво е заключението? В първия случай температурата на вътрешната стена е 12,3ºC, a при изолираната - 18,7 ºC. Ясно е, че във втория случай ще изпитваме съответния топлинен комфорт в помещението, като същевременно пестим енергия за отопление.

 

Фиг. 1                                                                                 Фиг.2

 

Фиг. 3                                                                               Фиг. 4

 

Вече вероятно е ясно защо подобна система за топлоизолация на външните стени е толкова ефикасна, особено когато става дума за загуба на топлинна енергия.

 

Освен изолационен материал системата съдържа: лепила за лепене на изолационния материал и полагане на основен армиращ слой, стъклена армираща мрежа, дюбели и декоративна мазилка със съответната основа - праймер.

 

След като пояснихме основната информация за системата на контактната фасада, сега ще отделим внимание на самия изолационен материал - конкретно върху изолационните плочи за контактна фасада от каменна вата - FKD-S.

 

 

Каменната вата като изолационен материал е най-доброто решение заради много свои свойства, но основните преимущества са:

  • каменната вата е естествен материал, който се добива от разтопени вулканични скали, а това означава, че трайността и запазването на свойствата му във времето в системата на контактната фасада са гарантирани;

 

  • каменната вата е паропропусклив материал, който позволява безпроблемна дифузия на водните пари отвътре навън (по време на отопляемия период), или иначе казано - „стените дишат"; това може да бъде от особено значение при саниране на съществуващи обекти, където е необходимо този процес да протича и след полагането на контактната фасада;

 

  • каменната вата е отличен шумоизолатор, за разлика от останалите материали за изолация; шумът е един от най-големите врагове в днешно време, с поставянето на каменната вата се решава и този проблем;

 

  • накрая ще споменем, че каменната вата е негорим материал (клас Euroclass A1), което позволява на цялата система да получи клас на негоримост; не мислим за пожара, докато не се случи, а тогава обикновено е късно.

 

Отговори на всички допълнителни въпроси можете да получите на:

www.fasadna-izolacia.com

www.knaufinsulation.com

или изпратете свое запитване на knaufinsulation@fasadna-izolacia.com, и в най-кратък срок ще получите отговор.