Динамична фасада

1330
Архитекти и инженери започнаха да се доверяват на концепцията динамична фасада и да прилагат системите на различни сгради.

 

 

Динамичната фасада (конструкция на сградата) се състои не от обикновени прозорци, а прозорци последна дума на техниката, иновативни системи за разположението на прозорците и автоматичен контрол на сянката. Всичко изброено дотук описва новото „интелигентно" поколение сгради (заедно с ефикасната система за контрол HVAC). Въпреки, че е страхотна идея, проектиране и внедряване на такива системи е доста сложна задача.

 

Всяка сграда изисква различен подход към дизайна, в зависимост от това за какво ще се използва, в зависимост от климата и насочеността й. В началото на етапа напроектиране, екипът, който се занимава с проектирането на сградата, трябва да избере измежду голямо разнообразие от алтернативи, за много от които оценка на тяхното въздействието върху фактическото изпълнение може да се окаже трудно, особено за иновативни технологии. 

 

Неизбежно, финалното дизайнерско решение често включва много субективни фактори. По време на строителният процес често дизайнерският екип не смята за нужно да вземе под внимание факта, че помещението би могло да се затопли от слънцето. Ето в това се състои проблема. Затова традиционният пасивен стил в дизайна се смята за „сигурно" традиционно решение за финалния етап на сградата.

 

 

Независимо от това, предимствата на поставяне на динамични елементи на обвивката на сградата са очевидни.

 

Повече може да прочетете ТУК.