Съдържание

Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Каменната фасада е скъпа, но много ефективна и издръжлива
Субстратът, върху който ще бъде монтирана облицовката от естествен камък, трябва да бъде траен. Най-добре е да е бетонна или масивна тухлена стена
Тънкослойни, малки каменни плочки могат да бъдат залепени директно към изолираната стена (върху изолационния материал трябва да се постави подсилващ слой)
Когато инсталирате каменна фасадна облицовка, е много важно да изберете правилния лепилен хоросан; Ако се използва грешен, на плочките може да се появи цъфтеж
Полирането, шлайфането или изглаждането на пясъчника и след това неговото импрегниране (извършено преди монтирането на панелите) улесняват поддържането му в чистота
Камъкът е един от най-ценените довършителни материали. Благодарение на съвременните технологии за обработка, той е перфектен като фасаден материал - трайност, несравнима с всяка друга облицовка и уникални (няма два еднакви камъка) цветове. Доскоро каменните фасади бяха свързани с монументални и обществени сгради. Днес той също е поставен с нетърпение върху фасадите на еднофамилни къщи - разнообразието от налични цветове и текстури позволява много интересен визуален ефект.
Голямото предимство на фасадните камъни е способността да приспособяват формата, формата и размера си според индивидуалните нужди. Можем да избираме сурови, изрязани, цепени камъни, под формата на плочки, панели, ленти или широкоформатни плочи.
Как да инсталирате каменна облицовка
Техниките за монтиране на камък върху фасада са различни - това зависи от неговата форма и място на приложение.
Малки каменни елементи върху малки части от стените. Лепенето на малки, тънкослойни (до 2 см дебелина) каменни плочки не се различава много от монтажа на керамична или клинкерна облицовка - плочките са прикрепени към носещата стена с лепилен хоросан. Има обаче някои нюанси, които правят залепването на камъка непрост въпрос и изискват опит от изпълнителя. Плочките от естествен камък често имат неправилни размери, което налага ширината на фугите да се променя. Дебелината на плочките също варира, което от своя страна изисква подходящо регулиране на адхезивния слой. Освен това различните видове камъни могат да имат различно водопоглъщане - някои ще изискват затваряне на порите по време на монтажа.
Малки каменни елементи върху по-големи части от стените. Ако на стената трябва да се монтират тънкослойни облицовки на височина повече от 3 м, може да се наложи използването на допълнителни монтажни елементи - скоби за подпомагане на каменните елементи в цокъла или ъглови скоби за монтиране на прегради над отворите на вратите и прозорците. Освен опори, изпълнителите използват и анкери, фиксирани от слой изолация към носещата стена.
Големи каменни плочи. Ако планираме да завършим фасадата с големи и тежки панели, за монтажа им трябва да се използва методът, наречен „тежко-сухо“. Плочите от тежък камък са прикрепени към регулируеми дистанционни анкери или монтажни релси, между които е положена топлоизолация от минерална вата. Панелите са монтирани по такъв начин, че между тях и топлоизолацията (покрита с ветроустойчиво фолио) да остане 15-милиметрова вентилационна междина.
На пазара се предлагат много системи за този тип инсталация - например за точково закрепване върху анкери от неръждаема стомана или върху алуминиева решетка с видими или невидими скоби. Най-добре е да оставите избора на най-подходящата система за конкретна ситуация на изпълнителя.
Разтвори за залепване на камък
При нашите метеорологични условия ключовият въпрос при монтажа на камък е изборът на подходящ лепилен разтвор. На първо място, той трябва да има подходящи параметри на свиване, гъвкавост и устойчивост на замръзване. Средно- и дебелослойни циментови разтвори, бързо втвърдяващи се, гъвкави и подсилени с влакна и съдържащи ренишки резени са предназначени за залепване на камъка върху фасадата. Неговото присъствие в хоросана намалява риска от обезцветяване и изцветяване на повърхността на камъка. Бързото втвърдяване на лепилните разтвори предотвратява "изкривяването" на прясно положени, тежки каменни облицовки.
Как да се грижим за каменна фасада
Естественият камък ще бъде фасадна украса в продължение на много години, при условие, че е предварително добре закрепен и правилно поддържан по време на работа. За да се погрижите добре за каменната фасада, струва си да знаете на кой вид щети е най-изложен избраният вид.
Какво може да навреди на фасадата? Има няколко причини за разрушаването на фасадите от естествен камък - те могат да бъдат повредени от атмосферни фактори (като валежи, UV лъчение или температурни промени). Соли и киселини могат да попаднат в камъка от подпочвените води, а гъби, мъхове и лишеи могат да се образуват върху влажни, порести камъни. Киселинният дъжд може да допринесе за влошаване на сцеплението на някои камъни (особено пясъчници). В структурата на камъните също могат да започнат да се появяват гипс и соли. Те са толкова абсорбиращи, че промените в техния обем под въздействието на влагата могат да разрушат структурата на камъните, както и да причинят напукването им и появата на бяло покритие на повърхността.
Как да защитим камъка? Камъкът може да бъде защитен срещу всички потенциални опасности, като го закрепи правилно още на етапа на обработка и монтаж.
Гранитите, варовиците и пясъчниците трябва да бъдат полирани, шлифовани или изгладени преди монтажа. Тези дейности затварят порите в тяхната структура и предотвратяват проникването на мръсотия. Камъкът, завършен по този начин, също е по-устойчив на вятър, слънце и дъжд, защото не потъмнява.
Лекият варовик и пясъчник допълнително изискват импрегниране по време на монтажа. Задачата на препаратите за импрегниране е да запълнят порите на камъка, благодарение на което фасадата е непропусклива за вода. Третирането за импрегниране трябва да се повтаря на всеки 5-7 години - можете да го направите сами. Специални каменни препарати на основата на силикони, епоксидни смоли и силициеви съединения са добри импрегнации.
Как да почистите камък? Ако порестите фасадни камъни започнат да посивяват или да почерняват, те трябва да бъдат пясъкоструйно обработени, което се извършва със специални пясъкоструйни машини с регулируемо налягане, острота и твърдост на абразива. Пясъкоструенето трябва да бъде възложено на специализирана компания.
Алтернатива на пясъкоструенето е измиването с високо налягане с вода или пара. Производителите на каменни облицовки обикновено продават и специализирани химикали за премахване на незначителни замърсявания. Това са препарати, съдържащи, inter alia, киселини, които - прониквайки в структурата на камъните - са в състояние да премахнат малки цъфтежи, мъхове и лишеи. Преди да се наложи каквато и да е химическа намеса обаче, незначителните петна по повърхността на фасадата от естествен камък трябва да се отстранят чрез измиване с малко вода.

Помогнете на развитието на сайта, споделяйки статията с приятели!

Популярни Публикации

Вана в банята, комплект по поръчка

Дори в наистина малка баня можете да поставите вана и всички необходими устройства, така че да можете удобно да ги използвате. Просто трябва да изберете ...…

Вана в таванската баня - вана в синьо

В тази баня правоъгълна вана заема трудно подреждаемо място на тавана, под капандурата. Благодарение на това домакините могат да се къпят с изглед ...…

Мебели за баня: шкафове за мивки без клише

Когато подреждаме пространството под мивката, не сме обречени на готови шкафове и рафтове от магазините. Понякога е по-добре да ги направите по поръчка, защото тогава можете перфектно ...…