25 май 2011 г.

Стъклена фасада в сграда на "ThyssenKrupp"

Новата централа на германския концерн "ThyssenKrupp" в град Есен бе завършена през 2010г. Под мотото "прозрачност, иновации и гъвкавост" бе изграден цял комплекс от сгради, във всяка от които има много интересни и новаторски решения. Тук аз ще се спра на стъклената фасада на сградата Q1- един пример за съвременните възможности на фасадното инженерство в проектирането на мащабни и впечатляващи конструкции.

Сградата Q1 от комплекса на ThyssenKrupp

Дори от далечната снимка личи огромното пространство, оградено от две взаимно успоредни стъклени фасади. Всяка от фасадите е с широчина 26m и височина 28m. Големият обем между тези две "нематериални" повърхности е изпълнен с естествена светлина и, предполагам, е естествен оазис в иначе динамичната  работна среда.

Стъклена панорамна фасада, изглед отвътре
Целейки абсолютно минимизиране на конструктивните елементи, нарушаващи прозрачността на фасадата, инженерите от "Werner Sobek" проектират, вместо обичайната конструкция от тежки стоманени профили, система от предварително напрегнати стоманени въжета в две взаимно перпендикулярни направления. Въжетата образуват ортогонална мрежа, която благодарение на предварителното напрягане, поема въздействията от вятър.

Въжените конструкции са по принцип гъвкави и работят при относително големи премествания. Същевременно стъклото е крехък материал, които не бива да се подлага на големи принудени деформации. Ето защо подобен тип фасади с въжени подконструкции изискват сериозно напрягане (опъване) на въжетата. Силите на опън във всяко въже лесно достигнат няколко десетки тона, които могат сериозно да повредят основната конструкция на сградата. Поради това подобен тип остъкляване трябва да се проектира от специално подготвен тесен специалист, който да работи в сътрудничество с останалите проектанти още от самото начало на проекта. За съжаление, в България фасадите винаги се пренебрегват на етапа на проектиране, а това води до големи проблеми в последствие.

Стъклена панорамна фасада, изглед отвътре

Ефектът от такъв тип остъкляване за същността на една сграда е поразителен. Остъкляването може да се изпълни с високоефективен стъклопакет, което да гарантира ниската енергийност на черупката. По този начин всеки инвеститор може да получи светлина и отворено пространство без компромиси.

В момента приключва изграждането (по мой проект, направен по нашенски "в движение") и на първото в България остъкляване върху въжена подконструкция. В рамките на няколко дни очаквайте публикация, посветена на проекта с много снимков материал. Разбира се мащабите на обекта (Музей на съвременното изкуство, София) са несравнимо по- малки от представеното тук, но трудностите, които срещнах, се превърнаха в познания и "know how" за проектирането на подобен тип обекти и у нас. Сега, с натрупания опит, аз и моите партньори сме крачка напред в предлагането на качествени конструктивни остъклявания.

Няма коментари: